loading

Blog

Blog

Odleđivanje zrakoplova -  De-Icing

Odleđivanje zrakoplova - De-Icing

01 lis 2015

Dolaskom zime i zimskih uvjeta letenja moramo napisati nekoliko rečenica o odleđivanju aviona i upoznati Vas sa detaljima tih procesa.

Svaki puta kada Vam vaš avio broker pošalje ponudu ili ugovor u njemu uvijek stoji “de-icing not included” – Što to znači ? To je potencijalni dodatni trošak klijentu tijekom zimskih mjeseci, a odnosi se na trošak koji se plaća zračnoj luci da specijalne službe očiste avion od snijega i leda prije polijetanja.

Zašto je odleđivanje i uklanjanje snijega toliko važno? Krila zrakoplova, rep i krilca na repu su projektirani s vrlo specifičnom obliku kako bi se osigurao pravilan uzgon za podizanje aviona u zrak i samo letenje. Svaka promjena u oblika može dovesti do ugrožavanja aerodinamičkih svojstava aviona i ugroziti polijetanje.

Odmrzavanje se vrši na krilima i repu, ali također se odleđuje nosu, gdje se nalazi radarska oprema, senzori itd. Za odmrzavanje se najčešće koristi zagrijana smjesa propilen-glikola i vode. Smjesa se raspršuje, zagrijana na 65-80 °C , pod visokim tlakom kako bi se uspješno uklonio sav led.

Koliki može biti taj trošak ? Trošak može varirati od nekoliko stotina Eura pa sve do nekoliko tisuća Eura, a ovisi o vrsti tekućine koja se koristi, vremenu potrebnom za odleđivanje, što opet ovisi o vanjskim  uvjetima i veličini zrakoplova. Prilikom teških vremenskih uvjeta nakon odleđivanja, a u slučaju kašnjenja sa polijetanjem moguće je da nastane potreba za ponovnim odleđivanjem, jer je avion spreman za polijetanje samo određenu količinu vremena prije nego se ne stvore nove naslage snijega i leda.

Pilot ili avio kompanija zračnoj luci plaća nastali trošak, a klijent je suglasan i upoznat da će mu nakon leta isti iznos biti dodatno naplaćen.

Povezani blogovi

Za bolji korisnički doživljaj ova web stranica pohranjuje kolačiće. Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija