loading

Blog

Blog

Talijanski luksuzni porez na privatne letove

Talijanski luksuzni porez na privatne letove

10 svi 2017

29. travnja 2012. godine Italija je šokirala svijet avijacije uvođenjem posebnog luksuznog poreza na privatne i poslovne zrakoplove te helikoptere, nazvanog '' Salva Italia '' ili '' Aero Taxi Tax ''. '' Salva Italia '' doslovno znači '' spasite '' Italiju, a taj porez je dio niza mjera koje je sproveo bivši talijanski premijer Romano Prodi kako bi smanjio proračunski deficit Italije.

Ovaj luksuzni porez plaća se po svakom putniku, ovisno o duljini leta, na svim relacijama u Italiji. Na relacijama kraćim od 100 km plaća se 10€ po putniku, na relacijama od 100 do 1500 km iznosi 100€ po putniku dok na relacijama duljim od 1500 kn se plaća 200€ po putniku. Na taj način dodatno će se povećati troškovi leta za veće skupine ljudi i na većim udaljenostima. Npr. na povratnom letu iz New Yorka do Rima, za osam putnika, luksuzni porez iznosit će 3200€. Iznos poreza bit će naznačen na fakturi vašeg privatnog leta.

Za zrakoplove registrirane u Italiji ili bilo kojoj zemlji Europske unije ili Europskog gospodarskog prostora, luksuzni porez se mora platiti do kraja svakog mjeseca po obavljenim letovima iz prethodnog mjeseca. Za zrakoplove registrirane u izvaneuropskim zemljama porez se plaća prilikom slijetanja na talijanski teritorij ili prije polijetanja sa istog.

U Italiji se za plaćanje poreza obično koristi '' F24 obrazac '', dok strani operateri koji nemaju talijanski porezni broj plaćaju putem bankovnih transakcija u €.

Od plaćanja luksuznog poreza oslobođeni su talijanski državni zrakoplov, spasilački zrakoplovi i helikopteri, povijesni zrakoplovi te zrakoplovi redovnih i izvanrednih komercijalnih letova.

EBBA (Europsko udruženje poslovnog zrakoplovstva) razmatra pravne postupke protiv ovog luksuznog poreza, ali u međuvremenu nema drugog načina nego talijanski luksuz.

Povezani blogovi

Odleđivanje zrakoplova -  De-Icing
01
lis
2015

Odleđivanje zrakoplova - De-Icing

Dolaskom zime i zimskih uvjeta letenja moramo napisati nekoliko rečenica o odleđivanju aviona i upoznati Vas sa detaljima tih...

Za bolji korisnički doživljaj ova web stranica pohranjuje kolačiće. Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija